anunci patrocinat

El ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, ha assegurat que es mobilitzaran en total prop de 8.000 milions d’euros per habitatge, sumant el que preveu el Pla Estatal d’Habitatge i en els fons europeus de el Pla de Reconstrucció , Transformació i Resiliència.

Durant la seva resposta a una interpel·lació plantejada al Congrés dels Diputats, Ábalos ha subratllat que s’ha impulsat una nova política d’habitatge en el mercat de lloguer, dirigida en gran mesura als joves. Així mateix, ha apuntat que l’avantprojecte de Llei pel dret a l’Habitatge ja està “en una fase molt avançada i que cobrirà un important buit”.

En la seva intervenció, el ministre ha detallat diverses de les mesures posades en marxa. En concret, s’ha referit a el Pla d’Habitatges per a Lloguer Assequible, l’objectiu és incrementar en 100.000 habitatges el parc d’habitatge de lloguer social i assequible: fins 44.000 habitatges de lloguer a preus assequibles o socials per a persones o unitats de convivència amb ingressos limitats , inclosos els joves; i fins 56.000 unitats a través d’un Fons Social d’Habitatges. Amb aquest pla, segons ha incidit el ministre, els joves tindran més oportunitats per accedir a un habitatge en règim de lloguer.

D’altra banda, el ministre ha remarcat les mesures impulsades per millorar l’estabilitat, entre les quals ha destacat l’ampliació del termini dels contractes d’arrendament de 3 a 5 anys; la pròrroga extraordinària els contractes d’arrendament d’habitatge habitual; o la suspensió de procediment de desnonaments i dels llançaments per a llars vulnerables sense alternativa habitacional, així com l’ampliació dels criteris de situacions de vulnerabilitat social i econòmica, adaptant-los a la crisi COVID-19.

En el context de la pandèmia, Ábalos ha citat l’aprovació del procediment per establir condonacions o moratòries en el deute arrendament d’aplicació automàtica en cas de grans forquilles i la creació d’una línia d’avals ICO específica per fer front a el pagament dels lloguers.

Ajudes als lloguers per a joves

Així mateix, el responsable de el Departament també s’ha referit a les mesures impulsades per alleujar o reduir la càrrega financera, com és el cas de el programa d’ajudes al lloguer per a joves, amb ajudes de fins a 600 o 900 euros a el mes en determinats àmbits que estableixin les comunitats autònomes, adoptades en el marc de el Pla Estatal d’Habitatge.

A més, el ministre ha afirmat que s’està treballant en la incorporació de mesures fiscals perquè pugui incrementar-se l’opció d’accés als joves a un habitatge de lloguer a un preu assequible. En aquest context, quan el lloguer mensual sigui limitat i qui llogui sigui un jove entre 18 i 35 anys, la reducció fiscal es veurà incrementada, podent-se situar en un 70%.

Pel que fa a l’àmbit de la compra d’habitatge per a joves, el ministre ha apuntalat que s’ha actualitzat el Pla Estatal d’Habitatge 2018-2021 per estendre l’ajuda de 10.800 euros per a l’adquisició d’habitatge dels joves als nuclis de menys de 5.000 habitants.