anunci patrocinat

Davant l’impacte de l’expansió del Covid-19, els membres de l’Associació de Consultores Immobiliàries, ACI, creuen que és imprescindible posar en marxa una sèrie de mesures per impulsar la reactivació de l’activitat i el sector immobiliari.

En un comunicat, aquesta associació que representa més del 90% del mercat de consultoria immobiliària, recorda que l’activitat immobiliària suposa el 9,5% del PIB espanyol i les empreses d’aquest sector donen feina a 125.000 treballadors, segons l’Institut Nacional d’Estadística ( INE).

“Aquest pes tan rellevant en la generació de riquesa i ocupació implica que la seva recuperació sigui clau pel mercat i per a la dinamització de l’economia espanyola en el seu conjunt”, apunten des d’ACI.

En l’actual conjuntura, les consultores considerades necessàriament necessàries promouran iniciatives que facilitin la continuïtat dels projectes que ja estaven en marxa o en un punt d’inici abans de la crisi. En aquest sentit, subratllar que l’agilització de tràmits administratius com l’obtenció de llicència d’obra i de primera ocupació permetria escurçar els terminis i generar confiança en els inversors, un factor fonamental en moments d’incertesa.

També, l’accés a la liquiditat és determinant per garantir el futur de moltes empreses del sector. Per això, ACI considera clau que les línies de crèdit creades amb motiu de la pandèmia estiguin disponibles per a promotors i empreses de construcció en les mateixes condicions de què gaudeixen altres activitats.

En paral·lel a la recuperació de l’activitat, l’associació aposta per mesures que incentivin la compra d’habitatges d’obra nova, com oferir unes tarifes accessibles dels impostos associats o facilitar avals i garanties públiques per a un percentatge del pagament inicial. “S’afavoreix així a un segment de la població que és solvent, però que no disposa de l’estalvi necessari per afrontar-lo”, apunta el comunicat.

Reformes estructurals

L’impacte de la crisi del COVID-19 ha modificat algunes tendències que ja estaven menyspreades en el sector i també ha posat de manifest algunes mancances importants. “La conjuntura actual pot ser una oportunitat per dur a terme les reformes estructurals necessàries per donar una resposta a la transformació que està vivint en termes immobiliaris”.

ACI destaca entre les “ineficiències del sector immobiliari” la falta d’habitatges públics de lloguer i veu com una prioritat la construcció d’un parc d’habitatges en un model de col·laboració publicoprivada.

“Aquest projecte és essencial per equiparar Espanya a altres països europeus, com també ho és apostar per iniciatives implantades amb èxit com el Build to Rent”, assenyalen les consultores, el que inclou que és un “model amb una gran capacitat per dinamitzar el mercat en el curt termini i ofereix una gestió professional dels immobles que augmenta l’oferta immobiliària i amb l’interès d’inversors i inquilins “.

De forma complementària, ampliar les ajudes i limitacions per a l’accés a habitatges de lloguer, tant a nivell autonòmic com nacional, ajudarà a amortitzar a curt i mig termini l’impacte de la crisi del COVID-19 en aquest mercat. Així mateix, es proposen les mesures efectives que tornin a situar a l’immobiliari com un “motor econòmic de país”.