anunci patrocinat

El Ministeri de l’Interior ha fet pública una estadística en la qual afirma que en el primer semestre del 2020 es van registrar un total de 7.450 denúncies per okupació, la qual cosa suposa un augment del 5% respecte a el mateix trimestre del l’any anterior. Encara que no es tracta d’un augment molt significatiu, a Espanya es denuncien una mitjana de 41 violacions de domicili a el dia, una xifra que segueix preocupant a Govern.

Per aquest motiu, l’executiu ha hagut d’idear un nou protocol d’actuació únic i homogeneïtzat per agilitzar el desallotjament d’okupes en els habitatges de tot el país. Mitjançant aquest nou procediment, des del mes de setembre d’aquest any La Guàrdia Civil i la Policia Nacional podran fer fora aquelles persones que hagin comès violació de domicili sense necessitat de recórrer a mesures judicials i en menys de 48 hores.

Al costat d’aquesta normativa, el Ministeri de l’Interior ha decidit incloure una nova alerta per informar sobre casos d’okupació, dins de l’aplicació AlertCops. Tot i que encara molts la desconeixen, aquesta app va ser creada l’any 2015 pel govern perquè els ciutadans puguin comunicar-se de forma segura, directa i discreta amb les forces de l’ordre, amb la finalitat de denunciar o donar a conèixer a les autoritats qualsevol incompliment o infracció relacionada amb la seguretat ciutadana.

Nova funcionalitat antiokupació

Aquesta nova funcionalitat d’ AlertCops, anomenada “ocupació il·legal d’habitatge”, ha estat posada en marxa de forma paral·lela al protocol d’actuació establert per la Secretaria d’Estat de Seguretat per homogeneïtzar i millorar la resposta policial davant els violacions de domicili il·legals. Els usuaris que disposin d’ella, tant si són víctimes com si són testimonis dels fets, podran informar i denunciar el cas, ia més tindran l’opció d’adjuntar fotografies i vídeos que acompanyen la seva declaració. Aquesta arribarà a les forces de l’ordre de forma segura i en temps real, ja que en la mateixa app s’obrirà un xat on poder exposar el que ha passat.

Les alertes seran remeses a centre policial més proper i allà s’activarà el protocol d’actuació ideat pel Ministeri de l’Interior per a aquest tipus de delictes. Aquest protocol assenyala, com apuntàvem, que la Policia Nacional i Guàrdia Civil podran procedir al desallotjament immediat dels habitatges sense necessitat de sol·licitar mesures judicials en cas de delicte flagrant, ni d’esperar, com a mínim, 48 hores.

El mateix protocol estableix que totes les actuacions dutes a terme per les forces de seguretat han de garantir la integritat i l’anonimat de totes les persones involucrades. Així mateix, tant mitjançant les pàgines oficials de l’estat, com l’aplicació AlertCops, les autoritats facilitaran recomanacions, pautes i informació general sobre els passos a seguir i com cal actuar en cas de ser víctima o testimoni d’un delicte d’okupació.

AlertCops és un servei gratuït que pot ser usat per qualsevol ciutadà. A més d’informar sobre delictes d’okupació, aquesta eina també permet denunciar tot tipus d’infraccions, com amenaces, robatoris, furts, casos de violència de gènere, i, fins i tot, l’incompliment de l’estat d’alarma declarat per la pandèmia de Covid19. Aquestes apareixen agrupades en diferents categories generals, amb opcions ja predefinides. També permet rebre avisos i tota mena d’alertes d’interès en tot el que fa a la seguretat ciutadana, i incorpora la “Funció Guardià”, per compartir la ubicació en tot moment, tant amb els familiars com amb els serveis de rescat en cas de pèrdua o emergència.