anunci patrocinat

L’Ajuntament de Barcelona, ​​mitjançant l’Institut Municipal d’Habitatge i Rehabilitació (IMHAB), ha reactivat les obres de 15 promocions que suposen 625 pisos públics. La majoria van quedar en suspens en el mes de març, com a mesura per aturar la propagació del covid-19. Lucía Martín, regidor d’Habitatge i Rehabilitació de l’Ajuntament de Barcelona, ​​també ha fet balanç dels plans a mig termini del consistori pel que fa a habitatge i ha explicat que s’invertiran 310 milions d’euros per comptar amb 2.400 pisos més fins a finals d’any.

Martín ha estat molt critica amb les traves polítiques a què s’enfronten quan aixequen habitatge assequible de lloguer. “Aquest és l’impuls més fort que se li ha donat a l’habitatge assequible de lloguer a Barcelona i part de l’Estat”, explica la regidora, que afegeix que “tot s’està fent amb una fiscalitat que no està del nostre favor, sinó que ho està de fons i socimis que s’aprofiten d’avantatges fiscals per fer els seus negocis “. “Tot i això, Barcelona no s’atura”, conclou.

La regidora també ha explicat que en aquest nou paquet d’habitatge també es començarà a treballar amb habitatge industrialitzada, amb tècniques modulars noves per al sector. “Ens permet anar més ràpid, posar abans en el mercat dels habitatges, generar menys molèstia i crear menys residu”, afegeix.

Així mateix, Martín ha explicat que es reprenen les gestions per posar en marxa les obres de 20 edificis més, un dels quals és la segona promoció d’ APROP (les promocions que du a terme el consistori en contenidors reciclats), durant els propers mesos. Pel que fa a les 15 obres, totes elles estan començades, però en diferents fases d’execució.

N’hi ha algunes, com seria el cas de el projecte d’Alí Bei, el de Germanetes o un tercer en Via Augusta, que estan pràcticament acabant els treballs, mentre que hi ha altres que tot just s’han iniciat els treballs en els fonaments, o d’altres que estan fent les excavacions en els terrenys.

En aquest paquet de 15 projectes d’obres s’inclouen quatre edificis del que el IMHAB diu promoció delegada, és a dir, promocions que impulsen tercers en sòl municipal i per edificar habitatge assequible en dret de superfície, és a dir, sense perdre mai la titularitat pública de terra. En concret estan en fase d’obres també quatre edificis de coliving.

Pel que fa a la licitació de noves obres, a partir d’avui mateix, d’acord amb l’aixecament de la suspensió dels terminis administratius autoritzat en l’última pròrroga de l’Estat d’Alarma, es reprenen els tràmits dels diferents procediments de licitació ja iniciats i s’aniran publicant en les properes setmanes les noves licitacions d’obres.

Això vol dir que es torna a posar en marxa la tramitació dels expedients, de manera que es podran anar convocant i a les meses de contractació i es podran anar adjudicant i, posteriorment, formalitzant les diferents contractacions de les obres de construcció d’aquests projectes.

Durant aquests mesos de confinament i de suspensió dels terminis administratius, l’Ajuntament ha pogut avançar tasques de tipus intern que ara permetran la posada en marxa gradual d’aquestes 19 licitacions d’obres d’edificis convencionals, i d’una nova promoció d’allotjaments de proximitat provisionals (APROP).

La suma total d’aquests 35 edificis nous, que estan o bé en obres o a punt de començar, és de 2.399 habitatges. D’aquests, 625 són els habitatges d’obres que estan ja iniciades, i els altres 1.732 corresponen als habitatges que es construiran amb els projectes que es licitaran properament en edificis convencionals. Els últims 42 seran allotjaments APROP.

Es tracta d’habitatges destinats preferentment a lloguer públic, el 83%, per a diversos col·lectius com la gent gran, joves o afectats urbanístics. Un 13% dels habitatges es destinen a dret de superfície i finalment, el 4% (que correspon a les quatre promocions de coliving) són cessions d’ús.

Finalment, l’Ajuntament posarà en marxa el procés de licitació de el nou edifici de 42 allotjaments de APROP que es construirà al solar del carrer Bolívia 33-41, situat al districte de Sant Martí. La producció d’aquest paquet d’habitatge públic donarà accés a un habitatge a preu assequible a 6.012 persones a la ciutat de Barcelona.

La inversió total d’aquestes obres és de 310 milions d’euros, una inversió que està finançada en gran part mitjançant crèdits de la banca pública europea (prop d’uns 200 milions, segons Martín).

Info de Idealista