anunci patrocinat

Segons l’informe mensual de preus de venda de pisos.com, l’habitatge de segona mà a Catalunya al juliol de 2020 va tenir un preu mitjà de 2.092 euros per metre quadrat. Aquesta xifra va suposar un ascens mensual del 0,22%. Interanualment, va pujar un 0,22%, llançant el repunt nacional menys cridaner.

Catalunya va ser la quarta autonomia més cara, per darrere de les Balears (3.218 € / m²), entre d’altres. Quant a l’habitatge de segona mà a Espanya, al juliol de 2020 va registrar un preu mitjà de 1.705 euros per metre quadrat, llançant un ascens mensual del 0,83%. D’un any a l’altre, la xifra registrada va marcar una pujada del 0,35%.

Segons Ferran Font, director d’Estudis de pisos.com, “la crisi de coronavirus està afectant als preus, però d’una manera poc acusada”. El portaveu de portal immobiliari indica que “les principals capitals han estat les que han assumit les retallades en primer lloc”. Aquests ajustos tenen poc recorregut, tal com assegura Font, si bé revela que “les baixades estan sent més fortes en les places on la demanda ja venia demostrant poc interès des de fa temps”. Font assenyala que “la pandèmia ha donat un tomb a el mercat de l’habitatge, atès que durant els mesos de confinament la concessió d’hipoteques i la signatura de compravendes es va paralitzar. Des de la fi de l’estat d’alarma el ritme es va recuperant a poc a poc, i encara que és molt probable que aquest any les operacions es ressentin, el sector es manté sòlid “.

El canvi d’hàbits que ha comportat la covid-19 és un factor que Font no passa per alt pel que fa a l’evolució dels preus. “L’expansió del teletreball portarà als compradors a variar les seves preferències de localització, el que podria alleujar la tensió en les zones urbanes més cèntriques a favor d’ubicacions perifèriques en què obtenir més metres quadrats dins de l’immoble, així com espais oberts a l’exterior requereix menys inversió “. No obstant això, Font indica que “el deteriorament de les condicions laborals podria jugar en contra de les decisions de compra, afavorint la prudència en els ciutadans respecte a les seves finances”.

Barcelona va ser la segona capital més cara de país

Mensualment, Barcelona (0,65%) va llançar el repunt més intens de la regió, i Lleida (-1%) va ser la vuitena província espanyola que més va caure. Interanualment, Girona (4,31%) va marcar el vuitè increment més alt de país. Lleida (-4,43%) va ser la setena província espanyola que més es va ajustar en aquest període. En qüestió de preus, la província més cara de la regió va ser Barcelona (2.359 € / m²), ocupant el sisè lloc entre les més costoses d’Espanya. La més barata de la regió va ser Lleida (1.026 € / m²), que va ocupar la dotzena posició en el rànquing nacional de les més barates.

Pel que fa a les capitals catalanes, Girona (1,54%) va registrar la pujada mensual més intensa de país, mentre que Barcelona (-0,85%) va ser la que més es va devaluar de la regió. Interanualment, Girona (3,18%) va ser la novena capital espanyola que més va créixer. Per la seva banda, Barcelona (-2,14%) va ser la desena que més es va ajustar d’Espanya. Amb 4.422 euros per metre quadrat al juliol de 2020, Barcelona va ser la segona capital de província més cara de país. En la banda oposada va estar Lleida (1.114 € / m²), que va ser la tercera més assequible a nivell nacional.