anunci patrocinat

Després de mesos de pandèmia, el sector immobiliari recupera a poc a poc la seva activitat. Així ho revelen dades oficials com l’Índex Registral d’Activitat Immobiliària (Irai) de el Col·legi de Registradors, que demostra com durant el tercer trimestre del 2020 els indicadors relacionats amb la propietat, les transaccions o les hipoteques van remuntant després de la contracció esdevinguda durant el confinament , amb un Irai de 103, 1 6,39 més que el registrat el trimestre anterior (96,81).

Unes perspectives similars a les darreres estadístiques publicades per INE, que reflecteixen com la compravenda d’habitatges a l’octubre es va estabilitzar en les 37.600 operacions, molt per sobre de les xifres corresponents als mesos d’abril, maig i juny, que no superaven les 27.300 operacions.

No obstant això, i malgrat aquest context de lleu millora, la situació del mercat immobiliari encara és molt diferent a l’anterior a la pandèmia. Tot i que encara és aviat per fer estimacions, tot apunta que l’any que ve serà decisiu pel sector. Sobretot, pel que fa a l’ajust de preus, que encara no ha patit variacions notables malgrat les previsions inicials. La raó és que aquest indicador sol anar per darrere del cicle econòmic, i no serà fins al pròxim exercici quan comencin a identificar-se tendències reals, especialment pel que fa a l’habitatge de segona mà.

Aquest fet, unit a altres novetats de el sector, com l’augment de les funcionalitats tecnològiques i serveis digitals, la transformació de les necessitats habitacionals a l’hora de buscar un nou immoble, la irrupció del teletreball o un major interès per gaudir de les zones rurals , converteixen els primers mesos de 2021 en el moment perfecte per fer el pas i adquirir un nou immoble. I per justificar-ho, els experts de Solvia detallen les cinc raons de per què afegir la compra d’habitatge a la llista de propòsits de 2021:

Bones oportunitats de compra en obra nova

Després de la pandèmia, els compradors busquen habitatges més grans, si pot ser unifamiliars, amb zones exteriors com terrasses o balcons, amb més serveis comunitaris com jardins, piscines o zones recreatives o eficients energèticament parlant. Uns atributs que els habitatges d’obra nova compleixen. Tot i que els preus en aquest cas no s’ajustaran massa i romandran estables. A més, tenint en compte l’auge del teletreball, comprar un immoble zones perifèriques, on el cost d’aquests immobles és molt menor, permetrà aprofitar-se de les grans oportunitats que presenta aquest mercat.

Habitatges en ubicacions cèntriques molt més assequibles

Per a aquells que prefereixin gaudir d’ubicacions cèntriques i, alhora, d’espais amplis, més lluminositat, estades extra per teletreballar, i fins i tot, de l’eficiència energètica, també hi ha l’opció d’adquirir un immoble de segona mà a bon preu i realitzar reformes.

I és que l’ajust de preus es percebrà, especialment, en l’habitatge usat. De fet, ja es veu la descompensació entre els dos mercats. Les últimes xifres de l’Índex de Preus d’Habitatge de l’INE, pertanyents a el tercer trimestre del 2020, reflecteixen un increment del 0,8% és aquest tipus d’actius (+ 7,5% en obra nova). No obstant això, per a l’any que ve, els experts de Solvia preveuen un ajust al voltant de l’5% en l’habitatge de segona mà i l’estabilització de la valor dels immobles de nova construcció.

Majors funcionalitats digitals per a la compra

Eines intel·ligents d’anàlisi de mercat, serveis d’alertes, ús de filtres, fotos de bona qualitat, vídeos, simuladors d’hipoteca, etc. Totes aquestes funcionalitats faciliten i aporten més qualitat a la recerca d’habitatge. A més, en el cas dels recursos visuals, ajuden a fer-se una primera idea de l’immoble i evitar desplaçaments innecessaris.

L’habitatge continua sent un actiu rendible per invertir

Segons les estimacions del Banc d’Espanya per al tercer trimestre, l’habitatge és un dels pocs actius que ofereix una rendibilitat positiva notable i que encara pot tenir recorregut a l’alça. Tot i que la rendibilitat ha patit un descens a conseqüència de la crisi, situant-se ara en el 5,6%, davant el 6,8% d’abans de la pandèmia, segueix sent un actiu pel qual podem seguir obtenint guanys, especialment a través de l’ lloguer.

Tipus d’interès hipotecaris més baixos

Els tipus d’interès baixos que ofereixen els bancs es mantindran i continuaran sent un al·licient per als compradors amb recursos per adquirir un nou immoble i contractar una hipoteca. Així i tot, els bancs continuen mantenint les seves estrictes condicions a l’hora de facilitar aquest tipus de concessions. Més encara en un context d’incertesa econòmica, quan les entitats bancàries han de regir més que mai per aquests requisits, amb l’objectiu d’assegurar que el sol·licitant té la solvència econòmica suficient per fer front a el préstec hipotecari.

Segons habitatges en zones amb poca població

Les recomanacions de distanciament social i la recerca de llocs amb menys aglomeracions han canviat les perspectives dels espanyols a l’hora de triar un lloc per a la seva segona residència. Per desconnectar o, fins i tot, teletreballar, ara són molt més valorades les províncies i municipis amb menys població, ubicats en zones on realitzar escapades a la natura sigui factible i amb menor índex de contagis.

A aquests factors se suma l’ajust de preus dels immobles situats en aquestes zones, que a més poden ser una bona aposta per la inversió en el futur. Exemple d’això és que el valor taxat mitjà de l’habitatge lliure es va reduir en el tercer trimestre del 2020 un 2,9% i un 3,3% en províncies costaneres i rurals com Huelva o Burgos, respectivament, segons les últimes dades del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana