anunci patrocinat

La proporció de joves que posseeixen un habitatge als 30 anys ha anat disminuint per als nascuts a partir de 1980. En aquest sentit, mentre que el 26% dels nascuts el 1976 comptaven amb casa pròpia, aquest percentatge ha decrescut fins al 7% entre els que van néixer el 1988.

“En una generació, els joves propietaris han caigut gairebé 20 punts, cosa que no s’havia vist a Espanya en les últimes dècades”, expressen des del Banc d’Espanya.

L’alt preu dels lloguers és una altra problemàtica de la que alerta l’organisme, que recorda que Espanya “és el país europeu juntament amb França on els joves dediquen més percentatge de la seva renda al lloguer, el 30%”. La institució vincula aquest fenomen a el fet que cada vegada menys gent jove adquireix habitatge en propietat, de manera que la demanda de lloguers augmenta, el que fa que pugi el preu.

Els ERTO “han beneficiat menys” als joves

El director general d’Economia i Estadística, Óscar Arce, ha assenyalat que en aquest moment Espanya necessita replantejar les seves polítiques actives d’ocupació, una reforma que el govern està negociant amb els agents socials, així com allargar la vida laboral a mesura que augmenta l’esperança de vida.

A més, ha indicat que els joves “s’han beneficiat menys de l’aplicació dels ERTO” que altres col·lectius, degut principalment a la temporalitat i al fet que estan més presents en els sectors més afectats per la pandèmia, com l’hostaleria o el turisme.

Així ho ha assenyalat durant la seva intervenció aquest dilluns a la sessió inaugural de la tercera jornada de formació ‘Crisi i Recuperació Econòmica’, organitzada per l’Associació de Periodistes d’Informació Econòmica (APIE), en col·laboració amb l’Observatori de la Realitat Financera (ORFIN ) i amb la Universitat d’Alcalá.

Arce ha alertat que la pandèmia està impactant amb especial intensitat en les rendes laborals dels joves, el que està provocant un augment de el ja de per si elevat percentatge de joves sense ingressos, que va aconseguir un 35% a la fi de 2020.

A més, ha advertit que la incertesa sobre la renda futura és més gran entre els joves, els treballadors amb contracte temporal i aquells amb rendes baixes, cosa que s’incrementa amb la crisi.

En aquest context, el directiu ha lamentat que les últimes reformes laborals “no s’han fet bé”, ja que no han aconseguit aturar alguns dels principals problemes del mercat de treball, com la dualitat. “Cal fer molt en el mercat de treball”, ha insistit.