anunci patrocinat

El coronavirus deixa importants oportunitats d’estalvi pels que vulguin fer-se amb un pis. Per aquest motiu, molts potencials clients es pregunten si és un bon moment per adquirir habitatge, donada la incertesa del mercat. En aquest sentit, està previst que el preu de l’habitatge es redueixi, al menys, durant aquest any i possiblement el següent.

De la mateixa manera, els experts adverteixen que hi ha un altre factor que cal tenir en compte abans de prendre aquesta decisió, com és que els bancs podrien encarir les seves hipoteques o endurir els criteris d’aprovació en un futur proper per la inestabilitat generada pel virus .

Lògicament, això no afecta aquelles persones que siguin capaces de comprar un habitatge al comptat. Per a aquest col·lectiu, esperar que els immobles s’abarateixin és, a priori, l’opció més adequada. La previsió de la majoria dels experts és que el PIB espanyol caigui un 10% o més, així que si el preu de les cases i pisos pateix un descens similar, l’estalvi pot ser considerable.

Però aquells que necessiten una hipoteca cal tenir en compte el perfil de cada comprador. Per exemple, per als que gaudeixin d’una bona situació econòmica (estabilitat laboral en un sector poc afectat per la pandèmia, ingressos alts …), és menys probable que els bancs els empitjorin el tipus d’interès, així que esperar que baixi el preu de l’habitatge pot ser més convenient.

Als compradors amb un perfil una mica més delicat, en canvi, sí que se’ls podrien oferir en un futur proper unes hipoteques més cares pel seu major risc de morositat. A més, les seves probabilitats d’aconseguir el préstec serien més baixes si s’endureixi la crisi econòmica, així que existiria la possibilitat de quedar-se sense finançament en cas d’esperar que el preu de l’habitatge baixi.

Així les coses, aquests clients s’han de valorar els pros i els contres de cada opció: esperar que els habitatges s’abarateixin sabent que podria no sortir a compte si se’ls dóna una hipoteca sensiblement més cara (o si directament no se’ls concedeix finançament ) o comprar ja l’immoble sent conscients que el seu cost seria més baix en un futur proper.