anunci patrocinat

La inestabilitat econòmica provocada per la crisi de Covid-19 i ha fet augmentar la demanda de les empreses asseguradores de lloguer, que tanquen el primer any de pandèmia amb bons resultats i grans expectatives.

A més, en total, a Espanya es preveu la construcció de 90.180 habitatges destinats a lloguer fins 2028, més d’un 50% ubicades a Madrid, segons un informe realitzat per la consultora Atlas Real Estate Analytics, i es requereixen 991.545 habitatges per arribar a la mitjana europea, que se situa per sobre del 30%.

 A aquesta empenta se li afegeix la inseguretat econòmica provocada per la crisi de Covid-19. “Estem veient com l’arrendament d’habitatge habitual s’ha reactivat molt per sobre de la compra de pisos per diversos motius: la incertesa sobre l’economia, la pèrdua de capacitat adquisitiva i la caiguda dels lloguers turístics”, assenyala Juan Carlos Muñoz, director comercial a Espanya de la companyia alemanya d’assegurances Arag. “Però també s’han triplicat les reclamacions per impagaments a causa de l’impacte econòmic de la crisi i, per això, els propietaris estan molt conscienciats en buscar protecció completa”, explica el directiu.

“Amb la contractació d’una assegurança, els propietaris tenen assegurat el pagament de la renda dels mesos que hagin contractat i els entra el servei jurídic”, explica Arantxa Goenaga, sòcia del bufet jurídic Cercle Legal, que col·labora amb diverses companyies d’assegurances de lloguer com Arag o Mútua de Propietaris. “Aquestes empreses s’estan estenent: fins ara hi havia dos altres companyies, però cada vegada treballem amb més”, afirma Goenaga.

En l’últim any, la contractació d’assegurances d’impagament de lloguer a Arag va augmentar un 33% després d’una aturada de l’activitat al març. “A partir de juny, les contractacions van començar a recuperar-se”, explica Muñoz. “Anem creixent mes rere mes, tenim una alta demanda tant de propietaris com de llogaters molt elevada, estem en rècord històric”, explica David Carballlo, director comercial de Lloguer Segur. L’empresa no ofereix pòlisses d’assegurança de lloguer, sinó que va més enllà i realitza l’elecció de l’inquilí i paga directament al propietari, tant si les rendes s’abonen com si es produeixen impagaments. “La demanda està creixent amb l’auge dels habitatges en lloguer i després d’un fort augment en 2021 creiem que podria estabilitzar-se en 2022”, apunta Carballo.

“Els mesos de pandèmia han afectat el mercat de lloguer molt més enllà de la paralització durant el confinament”, assenyala el director comercial d’Arag a Espanya. “Aquests canvis en el mercat han fet que propietaris i llogaters tinguin més marge de negociació de condicions i que es demani una major professionalització de la signatura dels contractes per a la seguretat de les dues parts”, explica el directiu.

Un altre ingredient és la sensació d’inseguretat jurídica que puguin tenir els propietaris a causa de les mesures socials impulsades pel Govern per pal·liar l’impacte de la pandèmia. “Hi ha molts canvis i això produeix inseguretat als propietaris”, assegura Ignasi Vives, advocat del bufet Sanahuja Miranda. “No hi ha canvis legislatius que facin als petits propietaris més vulnerables perquè van destinats a grans forquilles, però hi ha mesures com la paralització dels desnonaments sobre les quals no queda clara la seva aplicació”, afegeix.