anunci patrocinat

El govern llançarà un pla de rehabilitació d’habitatges de dos anys que suposarà mobilitzar una inversió d’uns 2.000 milions d’euros en col·laboració amb la iniciativa privada i que generarà 221.000 llocs de treball. El programa aspira a multiplicar per quatre el nombre d’habitatges que es reformen a l’any a Espanya, ja que pretén passar de les 30.000 actuals a unes 120.000 anuals. L’objectiu és millorar la situació de el parc d’habitatges, donada la seva antiguitat, i també millorar la seva eficiència energètica.

Es tracta d’un dels programes que s’inclouran en el Pla d’Inversions i Reformes 2020-2022 que l’executiu dissenya i que estarà en funció dels ajuts que Espanya rebi de la Unió Europea per reactivar l’economia després de la crisi provocada per l’epidèmia de coronavirus, un programa que implicarà la renovació i regeneració de barris sencers. I que s’uniria al Pla Estatal d’Accés a l’Habitatge destinat a promoure el lloguer i la promoció d’habitatge assequible de lloguer social, en què també està treballant l’executiu.

El pla contemplarà tant obres de rehabilitació per part de particulars com grans projectes de regeneració i renovació urbana “a gran escala i integral de barris”, segons va detallar el secretari d’Estat de Transports i Mobilitat, Pedro Saura.

Participació de la iniciativa privada

Tot i la confiança en rebre uns 140.000 milions d’euros del pla de reconstrucció de la UE, el govern assegura que ha de tenir una “important participació” de la inversió privada, especialment en l’execució de programes com els relacionats amb l’habitatge, ha indicat el Saura. En aquest sentit, ha assegurat que el seu departament té ja dissenyats dos models de contracte de concessió, consensuats amb Hisenda i la UE, per recuperar aquest tipus de contractació i aixecar finançament privat de forma segura i amb un “equilibrat repartiment de riscos”.

370,000 ocupacions en total

El secretari d’Estat calcula que el pla d’habitatge de lloguer podria ajudar a generar “140.000 llocs de treball d’aquí a l’any 2022” que se sumarien als 221.000 de el programa de rehabilitació, “en total 370.000 llocs de treball només en aquests dos programes”.

I va explicar que tots dos programes seran finançats amb fons propis, el finançament europeu i finalment, amb la col·laboració de el sector privat, que va reiterar durant el col·loqui “serà imprescindible”. Ressaltant que el govern aspira que la inversió privada tingui especial pes tant en el pla de rehabilitació com en el pla per fomentar el parc de pisos públics de lloguer mitjançant la concessió de el dret d’ús de sòls públics.