anunci patrocinat

El govern ha aprovat un nou reial decret-llei que millora les condicions de licitació de terra públic que SEPES posa a disposició d’empreses privades per a la construcció i gestió d’habitatges de lloguer social per un període màxim de 75 anys, ja que preveu que el cànon que aquestes empreses paguen quan s’adjudiquen el sòl pugui arribar a ser zero, segons ha informat el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, en la roda de premsa posterior a Consell de Ministres.

Ábalos ha explicat que aquesta mesura té com a objectiu “dinamitzar l’economia, incentivar el sector inversor compromès amb el dret a l’habitatge i al mateix temps anar generant un parc d’habitatge públic que no tenim en aquest país, que fins i tot ha anat menys i que el tenim en un nivell del 2,5 a Espanya quan la mitjana europea està en el 5% “.

En aquest sentit, ha posat en valor que aquesta és una mesura «important» perquè s’elimina un «obstacle de caràcter legal» que impedia que el cànon pogués ser zero en determinades circumstàncies, dins el programa de col·laboració públic-privada per al lloguer social.

Els inversors privats s’encarregarien de la construcció i la gestió d’aquests habitatges de lloguer social a canvi d’una concessió del dret de superfície d’aquests sòls públics per un període de temps que pot arribar als 80 anys. A més, s’obre la possibilitat que no hagin de pagar res pel cànon que legalment s’hauria de pagar per l’ús de sòls públics de qualsevol administració o ens públic, amb la condició indispensable que es dediquin a habitatges de lloguer assequible o social .

Els sòls públics disponibles es podran oferir a través de l’Entitat Pública Empresarial de sòl (Sepes) a través de licitació pública. Tant les administracions com els inversors podran veure on és més necessària la construcció d’habitatge de lloguer social.

El secretari d’Estat de Transports i Mobilitat, Pedro Saura, va arribar a avançar aquest pla pretén unir el desenvolupament d’habitatges amb una dotació de 2.000 milions d’euros en els pròxims dos anys, que podria suposar la creació de 221.000 llocs de treball.

Flexibilització el Pla d’Habitatge

A més, amb l’objecte d’optimitzar l’eficiència dels fons del Pla Estatal d’Habitatge 2018-2021, que actualment estan en poder de les comunitats autònomes i de les ciutats de Ceuta i Melilla, es flexibilitzen les condicions, incrementant de manera efectiva la inversió el 2020 i 2021 i permetent a aquestes administracions territorials redirigir el finançament i els ajuts on sigui més necessari.

El reial decret aprovat aquest dimarts permet a les comunitats que facin servir el romanent de projectes que no han portat a terme dins el Pla Estatal d’Habitatge per a nous projectes també en matèria d’accés a l’habitatge, de manera que no hagin de reintegrar els diners no executat a l’Estat “És a dir que no hagin de tornar els fons i els puguin utilitzar en qualsevol altre pla que tingui a veure amb l’accés a l’habitatge”, ha precisat Ábalos