anunci patrocinat

El ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, ha presentat el sistema estatal d’índexs de referència de preus de lloguer, amb 11,2 milions de dades d’arrendaments dels últims quatre anys, que s’actualitzaran anualment amb informació d’1,7 milions d’immobles i 33.662 seccions censals.

Aquest índex pretén oferir informació sobre l’evolució de les rendes i monitoritzar aquelles zones tensionades. No obstant això, l’índex no s’utilitzarà, de moment, per limitar el preu del lloguer; l’Executiu analitzarà primer l’impacte de la crisi en els preus de lloguer i després prendrà decisions al respecte, segons han assenyalat fonts del ministeri.

Aquest índex permetrà a totes les administracions tenir un coneixement més precís sobre el mercat de lloguer i reduir el marge d’error en la presa de decisions polítiques, segons el Ministeri. “Serà útil per aplicar polítiques fiscals o d’una altra índole que incrementin l’oferta d’habitatge de lloguer i, d’aquesta manera, reduir els preus”, ha declarat Ábalos.

Durant la presentació de l’índex, José Luis Ábalos va destacar que l’eina introduirà “transparència, rigor i precisió” en el mercat de lloguer d’habitatge. “Es pretén oferir per primera vegada una eina estadística estatal sobre preus, perquè els particulars i els diferents agents disposin d’un recurs més amb el qual puguin operar en aquest mercat”, ha afirmat.

Índex estatal amb dades de mercat

Aquest mecanisme permetrà disposar d’un índex de preus de lloguer amb dades de mercat per primera vegada a Espanya, ha indicat Ábalos, que ha ressaltat que servirà perquè les administracions públiques, els actors del mercat immobiliari i els ciutadans puguin conèixer en detall l’evolució dels preus de lloguer.

Per a la seva elaboració, s’han confrontat 11,2 milions d’arrendaments dels últims quatre anys, compta amb dades anuals basats en informació de 1,7 milions d’immobles (1,5 milions d’arrendaments en habitatge col·lectiu i 0,2 milions d’habitatge unifamiliar), i s’han afegit dades referides a rendes mensual de l’arrendament, metres quadrats, preu mensual de lloguer i superfície en tots els nivells territorials.

En aquest sentit, el secretari general d’Habitatge, David Lucas, ha detallat que el sistema d’índexs de preus de lloguer desagrega les dades de 33.662 seccions censals, de 9.842 districtes censals, 7.593 municipis, 46 províncies i 15 comunitats autònomes a més de Ceuta i Melilla . No obstant, ha apuntat que s’està en contacte amb el País Basc i Navarra per intentar creuar les seves dades i tenen “predisposició”, de manera que podrien afegir-se aviat les seves dades.

Pel que fa a les fonts d’informació, el nou sistema d’índexs de preus de lloguer es nodreix de l’Agència Tributària, el cadastre immobiliari, l’Institut Nacional d’Estadística (INE), el Registre de la propietat, el Banc d’Espanya i els dipòsits de fiança de les CCAA i les dades d’oferta dels portals immobiliaris.

El sistema, disponible al web del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, es formula com un mapa d’Espanya en el qual es pot consultar el preu de lloguer i la seva evolució per unitats censals, districtes, províncies, municipis i comunitats autònomes.

Evolució

“Aquest índex ha vingut sens dubte per quedar-se”, ha emfatitzat Ábalos, que ha explicat que el nou sistema busca protegir un dret tan “crucial” com el de l’accés a l’habitatge. Referent a això ha apuntat que el 24% de les llars a Espanya en domicili de lloguer, dels quals un 38% destina més del 40% dels ingressos a el pagament d’aquesta renda.

A més, el 52% dels joves entre 18 i 29 anys són inquilins i van ser els “grans pagans” de l’anterior crisi a causa de el model especulatiu que va portar a la bombolla immobiliària, a el temps que s’han detectat pujades de preus en zones “singularment tensionades “, ja que el 2017 l’alça del preu del lloguer va ser fins i tot superior al 18% en els nuclis urbans.