anunci patrocinat

El nombre de fenòmens meteorològics extrems va augmentar en més de el 250% entre 1980 i 2013 a nivell mundial. En aquest context, Simon Wallace, co-head of Real Estate Research & Strategy en DWS, ha elaborat l’informe ‘Environmental Risk and Real Estate Research’, on analitza en quins llocs d’Europa el mercat immobiliari es pot veure més afectat pel canvi climàtic i els riscos mediambientals.

En principi, pot semblar que els països del continent més exposats poden ser aquells més càlids del sud. En aquest sentit, es podria esperar que aquests territoris corrin més risc de patir efectes negatius per la calor i l’aigua a mesura que augmentin les temperatures.

Els valors immobiliaris, però, no són particularment sensibles a aquests factors excepte en nivells extrems. Segons dades de Measurabl, un programari ESG orientat a el sector immobiliari comercial, cap dels països de sud d’Europa es troba en un nivell de risc alt o extrem.

Així, l’augment de les temperatures no tendeix a danyar directament un edifici, sinó que disminueix el seu valor indirectament a l’augmentar els costos de funcionament de l’actiu i el risc de talls d’energia. D’altra banda, es pot reduir l’atractiu d’una localitat com a lloc per viure i treballar a causa de les temperatures extremes.

Sectors com els hotels, on els costos de funcionament són més alts, o la logística, en què un subministrament d’energia constant és important, són segments més sensibles a l’estrès per calor i aigua, ja que hi ha un major impacte en els resultats de els operadors.

No obstant això, el major risc per al valor dels immobles a Europa el representen les inundacions a causa de la pujada del nivell de la mar i els fenòmens meteorològics extrems. En aquesta línia, els països amb major risc d’inundacions es troben principalment al nord d’Europa.

Així, l’anàlisi de DWS va identificar parts dels Països Baixos, el Regne Unit, Irlanda, Alemanya de el Nord i Polònia com d’alt risc, mentre que les ciutats d’Espanya són les que menys possibilitats tenen de patir fenòmens d’aquest tipus. No obstant això, l’estudi destaca que, a l’observar el nivell d’actius, hi va haver moltes excepcions a aquestes tendències generals, ja que les inundacions depenen de les característiques específiques de la topografia i els patrons climàtics locals.