anunci patrocinat

El preu dels actius residencials ha caigut un 2,3% des del març, el primer mes en què la pandèmia va impactar en l’economia espanyola, segons dades de Tinsa Imie Mercados Locales. En relació a el tancament de 2019, l’habitatge nou i usat s’ha devaluat un 1,7%. La Rioja, Extremadura, Castella i Lleó, Aragó, Andalusia i Navarra registren els majors descensos tant des de març com en relació a l’any anterior, amb caigudes a doble dígit. A Madrid i Barcelona, ​​els preus són un 6,7% i un 5,2% més baixos que en el primer trimestre, respectivament, si bé ambdues ciutats van atenuar en el quart trimestre la tendència descendent.

Aquesta moderació de la davallada en la recta final de l’any es va donar també en altres importants mercats residencials de país com València, Sevilla o Màlaga. En total, la mitjana d’octubre, novembre i desembre mostra un descens del 0,7% respecte al tercer trimestre, fins 1.351 euros per metre quadrat. “Les dades provisionals de l’índex general apunten a certa estabilització de preus en els dos últims mesos de l’any, descendint però tant en termes anuals com de mitjana trimestral, amb una caiguda respecte a el primer trimestre superior a el 2%”, explica Rafael Gil, director de Servei d’Estudis de Tinsa. Gil assenyala que l’activitat del mercat durant 2021 seguirà subjecta a “l’evolució de la pandèmia i als danys acumulats en l’economia espanyola, així com a la seva capacitat de recuperació, la de la resta d’Europa i la volta de certa normalitat en la mobilitat internacional , entre una infinitat de factors “.

En la seva opinió, 2021 podria tornar a mostrar escenaris puntuals d’afectació significativa tant positiva com negativa. “Els valors mitjans residencials podrien aprofundir el seu ajust tot just començat o veure sostinguts per un mercat reactivat”.

 En el tercer trimestre, els espanyols van destinar de mitjana el 21,4% dels seus ingressos familiars disponibles a afrontar el primer any d’hipoteca, el que representa un increment de gairebé un punt respecte a el segon trimestre del l’any.

Les últimes dades de Gesvalt apunten a una caiguda interanual del 1,1% el 2020, fins a 1.391 euros per metre quadrat. Amb tot, la companyia de consultoria i valoració assenyala que aquest descens és menor a l’esperat, ja que es preveia una disminució d’entre el 3% i el 4%.

Sis comunitats autònomes han incrementat el seu preu mitjà durant el quart trimestre respecte a el mateix període del l’any anterior. Els increments més notables s’observen a Astúries i la Rioja, amb alces de 1,8% i 1%, respectivament. Per contra, els descensos més significatius s’han localitzat a les Balears (-6,6%), Aragó (-2,4%), i les dues Castelles, totes dues amb un retrocés del 1,6%. La caiguda ha estat més acusada en els preus del lloguer.

Els únics municipis que es mantenen amb rendes superiors a 16 euros per metre quadrat a l mes són Barcelona i Madrid. Per la seva banda, les províncies amb menor tendència al lloguer i, per tant, menors rendes, són Conca, Jaén, Terol, Càceres, Zamora i Ciudad Real; totes amb unitaris de renda per sota dels cinc euros per metre quadrat al mes.