anunci patrocinat

El preu de l’habitatge va baixar un -0,4% en el tercer trimestre respecte a el mateix període de l’any anterior, fet que suposa la primera caiguda interanual des del tercer trimestre del 2015, segons l’índex Tinsa IMIE Mercats Locals publicat aquest dimecres.

Concretament, el preu de l’habitatge en el tercer trimestre va baixar fins als 1.361 / m², després d’un segon trimestre en què “el confinament va alterar la dinàmica de mercat i l’obtenció de valors mitjans representatius”, assenyalen des de la signatura. Així, les taxacions d’habitatge nou i usat realitzades per Tinsa revelen que el preu mitjà a Espanya ha experimentat un descens de l’-1,6% durant la crisi sanitària, entre el primer i el tercer trimestre del 2020.

“Les diferents xifres regionals comparteixen el signe negatiu en les seves taxes de variació respecte a el primer trimestre del l’any i són majoritaris els descensos interanuals; el fet que aquests descensos siguin la tònica actual, més enllà de les diferents xifres registrades, apunta el començament d’una nova tendència que, en els pròxims mesos, podrà evidenciar la intensitat de l’ajust i la possible heterogeneïtat geogràfica que es produeixi “, ha explicat Rafael Gil, director d’el Servei d’Estudis de Tinsa.

Tinsa destaca que els mercats de l’interior peninsular van ser els que més han acusat l’ajust de valors durant en aquests sis mesos de crisi sanitària. “Setembre es va caracteritzar per una tendència d’ajust de preus, després d’un agost relativament estable”, apunten des de la taxadora, tot i que encara 13 províncies i 18 capitals mantenen preus superiors als que tenien fa un any.

El preu mitjà a Espanya és un 13,7% superior al mínim registrat a la crisi anterior i es manté un 33,6% per sota de el nivell màxim assolit durant el boom immobiliari, el 2007.

Cauen els preus en totes les CCAA

En totes les comunitats autònomes el preu mitjà de l’habitatge és inferior al què registraven al tancament del primer trimestre, quan es va decretar l’estat d’alarma. Els majors ajustos durant la crisi, per sobre de el 8%, s’han registrat a Extremadura, Aragó i Castella i Lleó.

En taxa interanual, Balears i Canàries (+ 0,4%) i el Principat d’Astúries (+3,0%) són les úniques regions que mantenen increments en taxa interanual. Els majors descensos en els últims 12 mesos es localitzen a La Rioja, Extremadura i Andalusia, amb caigudes superiors a el 5%.

L’ajust sofert en els últims mesos situa el preu mitjà a Castella i Lleó, Extremadura i Galícia en el seu nivell mínim des que esclatés la crisi financera el 2008. En l’extrem contrari, la Comunitat de Madrid manté un valor mig un 36,5% superior al mínim que va marcar durant la crisi financera. A Catalunya, l’augment des del seu mínim arriba al 28% i el 24,7% a Navarra.

Esforç financer

D’altra banda, l’informe de Tinsa revela que els espanyols destinen de mitjana el 20,5% dels seus ingressos familiars disponibles a afrontar el primer any d’hipoteca. Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística, la hipoteca mitjana a Espanya es va situar en 128.169 euros en el segon trimestre del 2020 (última dada disponible). Cada mes, el pagament de la quota hipotecària suposa un desemborsament mitjà de 589 euros.

D’acord amb les xifres provincials d’hipoteca mitjana publicades per l’INE pel segon trimestre de l’any, Balears i Màlaga serien les dues províncies amb un esforç financer mitjà més elevat, amb percentatges al voltant del 25%. En la banda oposada, Sòria, Castelló, Huelva, Ciudad Real, Palència i Lleida quedarien per sota de l’15%.

En les dues capitals principals, Madrid i Barcelona, ​​l’esforç financer net arriba a un 19,2% i 23,0%, respectivament. A Madrid el districte de Salamanca supera la taxa del 25%, cosa que a Barcelona passa als districtes de Sarrià-Sant Gervasi i Ciutat Vella.

La quota mensual hipotecària més elevada es registra a la província de Barcelona (853 euros), seguida de les Balears (842 euros) i Madrid (745 euros), molt per sobre del pagament mitjana que es realitza a Càceres (336 euros), Conca ( 346 euros), Ciudad Real (348 euros) i Àvila (353 euros).