anunci patrocinat

Fa tot just un any, quan es va decretar l’Estat d’Alarma a Espanya, van començar les baixades de preus en habitatge a causa de l’escassa demanda que va suposar l’aturada econòmica. Després de pràcticament un any de caigudes a causa de la crisi de la COVID-19, el preu de l’habitatge a Tarragona comença ara a estabilitzar-se.

D’aquesta manera, el metre quadrat se situa a la capital de província en 1.667 euros, gairebé un 5% menys que al març del 2020, segons apunten les últimes dades d’evolució de preus de el portal Idealista.

En el que va d’any, aquestes caigudes s’han anat suavitzant progressivament, fins al punt que el preu de l’habitatge va augmentar de desembre a gener i es va mantenir de febrer a març.

“A mesura que la recuperació econòmica es faci real, hi haurà més i més certesa en el mercat immobiliari”, assegura Montse Moreno Poza, vicepresidenta de l’Associació Espanyola de Personal Shoppers Immobiliaris (AEPSI). Moreno Poza subratlla que “l’efecte de les vacunes i la menor virulència de la quarta onada s’està notant ja en els preus de l’habitatge, que s’estan estabilitzant”.

Per la seva banda, Felipe Albarrán, CEO de Green Habitat, grup empresarial que s’encarrega de la promoció, construcció i rehabilitació d’habitatges a Catalunya, opina que el mercat convida a invertir en habitatge. “Després d’un període d’ajust de preus, en contrast amb l’alt suport de el mercat de lloguer, i l’existència d’atractives ofertes financeres a interès fix o variable, ens indica que és el moment de comprar immobles, ja que suposa un doble estalvi: mes a mes per suposar un cost comparatiu inferior i a llarg termini com a compte d’inversió “, analitza.

En aquest sentit, segons valoració de Moreno, “la variació trimestral indica també que les baixades s’estan frenant”. Així, si al gener i al febrer els preus van decréixer un 2,4% i un 2,5%, respectivament, a causa de la influència de les grans baixades de novembre i desembre, al març es van situar en un -0,2%.

“En aquests moments és difícil fer prediccions”, opina Moreno, “però sembla clar que la tendència és positiva, i en poc temps ens trobarem amb pujades de preus”. En la mateixa línia es posiciona Albarrán, que assenyala que la crisi “no està afectant igual” a l’habitatge nou que a la de segona mà.

“L’habitatge d’obra nova ha suportat l’impacte del coronavirus, amb major resistència que l’habitatge de segona mà, dibuixant una línia d’alta resistència durant aquest any de pandèmia”, considera Albarrán. Segons un informe elaborat per la Societat de Taxació, el preu de l’habitatge nou en el conjunt d’Espanya no ha parat de créixer des de 2014 i es va situar al desembre en 2.476 euros / m², la xifra més alta des de 2010.