anunci patrocinat

El sector immobiliari considera que l’Administració “ha d’actuar no només amb les injeccions de diners que ja s’estan duent a terme des dels bancs centrals europeus, sinó també amb mesures facilitadores i flexibles. Els analistes convocats per Savills Aguirre Newman recorden que, sense necessitat d’invertir, hi ha moltes iniciatives que els governs poden posar en marxa per dinamitzar el mercat, com legislar sobre flexibilitat en canvis d’ús, noves polítiques d’habitatge o accelerar tràmits administratius.

Aquesta és una de les conclusions extreta de la primera edició de SavillsTalks now at the office en què destacats experts en la matèria s’han reunit presencialment 100 dies després de l’inici del confinament per debatre sobre el futur de el sector immobiliari en el curt, mitjà i llarg termini.

En aquesta trobada també es va posar de manifest que “l’estalvi institucional que es canalitza cap al mercat immobiliari aprofitant el moment de disrupció i l’actual volum de liquiditat seran alguns dels principals factors de el sector per sortir de la situació actual provocada pel Covid- 19 “.

Ràpida recuperació

En aquesta sessió, que ha estat moderada per Alejandro Campoy, director general de Savills Aguirre Newman, els ponents han coincidit que la situació d’estabilitat i creixement del mercat immobiliari prèvia al coronavirus és un motiu de pes per confiar en una ràpida recuperació. De fet, més enllà de la conjuntura, no creuen que el sector immobiliari estigui en crisi i consideren que el descens de preus amb prou feines serà notori en comparació al que va passar el 2008. No obstant això, és encara complicat fer previsions de futur, ja que per això és necessari conèixer quina serà l’evolució de la situació a la resta del món i com va a afectar les exportacions, el turisme o el consum a Espanya.

També les immobiliàries han necessitat adaptar-se a aquesta nova situació amb plans de contingències immediats a curt termini per poder donar resposta a les necessitats immediates dels seus clients. En aquest sentit, el més important ha estat analitzar cada cas de forma individual per poder oferir solucions diferents a cada necessitat, ja que no és igual la problemàtica de, per exemple, un restaurant, que la d’un edifici d’oficines. Per això ha estat fonamental la proximitat als clients.

Canvis en les oficines

En el segment d’oficines, els ponents reunits per Savills Aguirre Newman apunten a una reconversió de conceptes que fins ara estaven a l’alça, com el hot desking o les ràtios de densitat, tot i que es mantindran altres com el disseny d’oficines versàtils, molt flexibles i àmplies perquè cada client la s’adapti a les seves necessitats. A més, els experts creuen que cal pensar a llarg termini, de manera que caldrà invertir en les eines necessàries per poder informar els clients dels espais de treball sobre mapes de calor, qualitat de l’aire o l’aforament en els edificis i les seves respectius trànsits.

En aquesta mateixa línia han volgut marcar la diferència entre el treball en remot i el teletreball, ja que aquesta última definició implica que es creen llocs físics de treball a les llars amb totes les condicions d’ergonomia i lluminositat que es tindria en una oficina. No obstant això, tenint en compte que els empleats van haver d’adaptar a la nova circumstància en tot just uns dies, és més encertat parlar de treball en remot.

En l’aspecte més humà, els analistes han destacat la rapidesa amb la qual la majoria de les empreses van aconseguir adaptar-se a la nova realitat gràcies a les eines tecnològiques. Tot i això, recorden que, tot i els avantatges de la feina en remot, la presència en espais de treball compartits permet dur a terme altres tasques més relacionades amb la creativitat i la innovació i la col·laboració, imprescindibles per al desenvolupament de qualsevol companyia.