anunci patrocinat

El sector immobiliari ha reclamat al govern “mesures contundents” contra l’okupació en un moment en què consideren d’extrema necessitat per defensar la propietat privada i establir una normativa clara i àgil. Aquestes veus també assenyalen que és necessari establir una normativa per poder posar solució al fenomen de l’okupació, ja que segons ell ha registrat un augment exponencial en els últims anys.

Durant el webminar organitzat pel Col·legi Oficial d’Agents de la Propietat Immobiliària (Coapi) de Barcelona i l’Associació d’Agents Immobiliaris de Catalunya (AIC), s’ha denunciat que hi ha grups de joves organitzats que veuen en l’okupació una forma d’independitzar i fins i tot de realitzar activitats delictives.

També s’ ha posat el focus en l’augment de casos que ha anomenat ‘okupacions ideològiques’, grups ciutadans que tracten d’enfrontar-se a fons o entitats que operen amb edificis sencers en barris de grans ciutats.

En el debat s’ha comentat que la legislació ha anat evolucionant en els darrers anys, sobretot a partir de juny de 2018, quan es va introduir de forma concreta la facilitació de la desocupació d’habitatges. No obstant això, la responsable d’Assessoria Jurídica de l’AIC i de COAPI de Barcelona ha puntualitzat que la legislació “tampoc està sorgint l’efecte desitjat ni està permetent als tribunals el accelerar aquests processos” i destaca també que “el TC no ha donat cobertura a l’ocupació il·legal, el dret a escollir residència i a un habitatge digne”, de manera que “no és un dret absolut que habilita per a ocupar qualsevol habitatge, és un dret que s’ha d’exercir dins dels límits de la Llei “.

Finalment, en la trobada s’ha afirmat haver notat un augment de l’okupació en habitatges d’obra nova, un fenomen que suposa greus problemes per a les constructores ja que mentre l’habitatge no ha estat lliurada al comprador, és l’empresa promotora la responsable de l’immoble i la que té el problema d’haver de recuperar-la, pel que és el constructor el que ha de fer front als sobrecostos que impliquen les despeses en la seguretat 24h per prevenir l’okupació o el robatori de materials de construcció “.

Finalment s’ ha posat sobre la taula les xifres que aquest tipus de casos tenen: “Amb suborns de 3.000 euros es poden recuperar els habitatges que prèviament han estat okupades a causa de la feina de serrallers professionals que, per al voltant de 1.500 euros, inhabiliten els panys i deixen l’immoble a mercè dels extorsionadors. “En aquest context d’alta professionalització dels okupes, alguns sistemes d’alarmes en els pisos buits funcionen com a mètode dissuasori per l’okupació”, han apuntat.