anunci patrocinat

Els joves de la zona nord-centre d’Espanya (províncies de Cantàbria, Biscaia, Guipúscoa, Àlaba, Navarra, la Rioja, Burgos i Palència) representen les majors taxes d’emancipació del país, prioritzant, sobretot, la tinença d’un habitatge a propietat, segons l’Estudi ‘l’impacte del confinament en la demanda d’habitatge dels joves’, elaborat per l’Àrea de Data i Transformació Digital de Aedas Homes.

Més de la meitat dels joves d’aquesta part d’Espanya d’entre 25 i 40 anys (un 52%) posseeix un habitatge en propietat, el percentatge més alt amb diferència de país. “Una avantatjada situació laboral i econòmica d’aquesta zona d’Espanya fa possible l’accés a una casa pròpia en edats més primerenques que a la resta del territori”, apunta Jorge Valero, director de Data i Transformació Digital de Aedas Homes, que destaca que ” el 90% dels enquestats diu no haver notat la crisi sanitària en el seu treball o només de forma lleu, sis punts per sobre de la mitjana nacional “.

Les dades de l’estudi posen de manifest una arrelada cultura de la propietat, mentre que el percentatge dels joves de nord-centre que viu de lloguer és el més baix d’Espanya. Tot just un 18% viu en arrendament, mentre que un 26% resideix amb els seus pares i només un 4% comparteix pis. “Els joves d’aquesta zona compten amb un nivell econòmic mitjà-alt i la majoria passa de viure de la llar familiar a la seva pròpia casa”, conclou Valero.

Els més satisfets amb la seva casa

Els joves de la zona nord-centre són, igualment, els que es mostren més contents amb la seva actual casa després d’haver passat en ella els mesos de confinament. Fins al 45% conclou que està satisfet amb la seva llar, la xifra més alta de tot el país i més del doble, per exemple, que a Madrid (18%).

Tot i aquest elevat nivell de satisfacció, més de la meitat s’ha adonat que la seva casa podria millorar. El 19,5% assegura haver necessitat jardí o terrassa i al 15% li hauria agradat passar el confinament en una casa més gran. A més, només el 3% diu haver necessitat un despatx i el 6,5% s’ha plantejat canviar de ciutat pel teletreball.

La sostenibilitat, entre les seves prioritats

D’altra banda, els joves de nord són els que més valoren les mesures de sostenibilitat a l’hora de buscar una nova casa després dels mesos confinats. El seu interès per l’eficiència energètica ha crescut un 27%, representant el més alt de totes les àrees estudiades, molt per sobre dels increments de les zones de Madrid (+ 6%) i el Nord-oest (+5%).

A més, el 32% dels joves de l’àrea nord-centre valora ara molt positivament viure prop de zones verdes i un 5% residir propers a centres de zones comercials o d’oci. Per contra, han deixat de donar importància a viure prop del seu centre de treball (-14%) i de col·legis i escoles infantils (-21%). Pel que fa a les característiques de la casa, ha crescut el seu interès per tenir terrassa o jardí (+ 29%), mentre que es mostren indiferents davant la possibilitat de comptar amb piscina o una estada per al teletreball.

Sobre la possibilitat d’adquirir un habitatge, el 28,4% d’enquestats afirma que reduir les despeses en la compra, com rebaixar l’IVA del 10% al 4%, seria el millor incentiu; un 25,4% es van animaria a fer aquest pas amb unes condicions de finançament més atractives (hipoteca jove, préstec al 90% …); i el 17,9% estudia el lloguer amb opció a compra lliurant només un 5% del preu en el pagament de l’entrada.