anunci patrocinat

El preu de l’habitatge tancarà l’any 2020 amb poques variacions respecte a l’exercici anterior, segons una anàlisi elaborat per Engel & Völkers. La immobiliària alemanya ha realitzat una radiografia del mercat en què es confirma que el coronavirus no provocarà grans variacions dels preus de l’habitatge, principalment en les zones de vacances més premium com Balears, la Costa del Sol i la costa mediterrània.

Tot i això, Macià assenyala que la conjuntura macro i microeconòmica, la recessió econòmica, l’augment de l’atur o la manca de liquiditat, entre d’altres, podrien traduir-se «en moderats ajustos en les principals ciutats com Madrid, Barcelona i València de fins al 10% ».

Segons el parer de la companyia, el denominador comú de la demanda a la pràctica totalitat del territori espanyol ha estat la inversió, l’habitatge de vacances i la demanda de millora, amb un canvi cap a propietats més àmplies, lluminoses i amb espais exteriors, com jardí i piscina, privats.

Descensos a les ciutats

Per regions, els descensos més acusats s’han registrat a la capital d’Espanya, on el rang actual segons els districtes se situa entre els 2.400 euros i 10.000 euros per metre quadrat, una barrera que, segons la companyia, abans de la COVID-19 es superava en les zones més ‘premium’.

A València, els preus mitjans de la zona centre s’han mantingut sense canvis dins dels 1.620 i els 3.758 euros per metre quadrat. Mentre que les zones de platja i voltants han registrat ajustos i els preus mitjans no superen els 2.500 euros per metre quadrat, «tret de comptades excepcions».

Per la seva banda, a Barcelona, ​​també s’han ajustat a el mercat actual. I s’han experimentat descensos d’entre el 5% a Gràcia, Nou Barris i Sant Andreu a el 8% d’Eixample, mentre que en zones perifèriques com el Vallès Oriental amb prou feines han estat perceptibles amb descensos de el 3%.«A la Ciutat Comtal, on hi ha un major percentatge de client estranger, han pesat les restriccions de mobilitat durant l’estat d’alarma i davant la impossibilitat de venir s’ha registrat una caiguda de la demanda internacional que, en les últimes setmanes, està reprenent l’interès », apunta la companyia.

Les illes s’han mantingut també sense canvis en el preu. Fins i tot en algunes zones, com Mallorca, el preu mitjà de comercialització ha augmentat dels 1,6 milions d’euros als 1,8 milions (+ 12,5%).

A la Costa de el Sol i la Costa Blanca, ha destacat una elevada concentració de la demanda on ha predominat l’estabilitat dels preus. Amb l’excepció de casos puntuals on el propietari volia accelerar la venda.

Per la seva banda, a la Costa Brava, la companyia ha notat un augment de la demanda més ‘premium’ en aquesta zona per part de clients nacionals.