anunci patrocinat

El districte tecnològic de Barcelona va tancar 2020 amb una taxa de desocupació del 7,3%, el que suposa tenir 70.000 metres quadrats sense inquilí a la zona, davant de la taxa del 1% registrada el 2019, segons un informe realitzat per JLL recollit per expansió.

La reducció de superfície contractada de diverses companyies, la comercialització de nous edificis i la frenada de la contractació a causa de la pandèmia han provocat que la disponibilitat es disparés a nivells que no registrava des 2016.

Per a aquest any i el que ve, la disponibilitat seguirà incrementant a la zona per la sortida a el mercat de diverses promocions, per començar a reduir-se a partir de 2023. Per a aquest any, es preveu que les promotores posaran a la venda 117.000 metres quadrats de noves oficines al 22 @, dels quals el 27% ja estan prellogats. Pel 2022, el 5% dels actius ja compten amb inquilí.

Pel que fa a rendes, el preu mitjà es va situar en 16,73 euros per metre quadrat al mes. El màxim el tenen Torre Glòries, amb 26 euros per metre quadrat al mes. La consultora assenyala que el 2020 no es van produir rebaixes de preus pel fet que els propietaris van optar per mancances o acordar ajornaments. Per a aquest any, JLL s’estima una caiguda en les rendes per l’augment de la disponibilitat.

Algunes grans companyies van abandonar el districte en 2020. Entre elles es troba Vodafone, que va deixar les seves instal·lacions de 4.000 metres quadrats a l’edifici Diagonal 123, immoble adquirit per Metròpolis, i reagrupa als seus empleats en una de les seves oficines al carrer Àvila. Una altra companyia que va abandonar la zona va ser Indra, que va abandonar la seu 3.760 metres quadrats que ocupava al carrer Badajoz per traslladar els seus empleats a un edifici de Sant Joan Despí. Per la seva banda, Travel Park va deixar quatre plantes, que sumen 4.800 metres quadrats, a la Torre Glòries per reubicar al carrer Pallars. El 2020, el 22 @ també va haver de bregar amb la suspensió de llicències a la zona durant quatre mesos amb l’objectiu d’actualitzar el full de ruta.

Segons el nou plantejament, es podran construir 15.800 habitatges, dels quals 10.200 seran en règim de protecció oficial. Amb la regulació urbanística vigent, es permetria la construcció de 9.300 pisos.