anunci patrocinat

La Generalitat de Catalunya obligarà a reduir els lloguers dels locals comercials tancats forçosament per la pandèmia. El decret llei aprovat estableix que la reducció serà del 50% en el cas que arrendatari i propietari no es posin d’acord en altres modificacions. Amb les restriccions en vigor, aquesta mesura afecta bars, restaurants, gimnasos, centres d’estètica, bingos, casinos, sales de joc i ludoteques.

Aquest decret llei, aprovat en el Consell Executiu, faculta els titulars dels negocis per iniciar una negociació amb els propietaris dels immobles per establir, de mutu acord, una rebaixa de l’import de la mensualitat, i segons la Generalitat, té com a objectiu “evitar el tancament d’empreses i la destrucció de llocs de treball”.

Rebaixa del 50%

Si l’acord entre les parts és impossible, la nova norma fixa que l’import de lloguer dels negocis tancats quedarà automàticament rebaixat al 50%, a comptar des del dia que el llogater hagi notificat la voluntat de negociar.

Pel que fa als locals que no hagin tancat del tot, però que sí que hagin vist reduït el seu aforament, tindran una rebaixa de lloguer proporcional a la disminució dels seus aforaments i horaris d’atenció al públic. És el cas de comerços, teatres, botigues 24 hores, hotels i gimnasos.

En aquestes activitats parcialment restringides, si no hi ha acord per a la revisió temporal del lloguer, la rebaixa de la quota també serà de el 50% de la part desaprofitada. És a dir, que si un negoci té l’aforament limitat a la meitat, el titular haurà de pagar la totalitat del lloguer de la meitat de la que sí que pot treure rendiment, però només pagarà el 50% de la part restringida per les mesures sanitàries.

Segons informa la Generalitat, els efectes d’aquesta norma, la venda de producte per emportar i l’enviament a domicili no es tenen en compte. Per exemple, si aquest és l’únic servei que pot oferir un restaurant, el decret llei considera que el negoci està tancat i que la reducció de la quota del lloguer ha de ser igualment del 50%.