anunci patrocinat

L’activitat inversora a Europa es recuperarà amb força en l’últim trimestre del l’any, fins al punt que es preveu un volum d’inversió immobiliària de més de 100.000 milions d’euros entre octubre i desembre, després d’un sòlid canvi en el comportament dels inversors durant el tercer trimestre. D’aquesta manera, la inversió immobiliària cediria tan sols un 14% respecte a 2019, arribant als 270.000 milions a tancament del 2020, sempre que el mercat romangui estable i no es vegi afectat per un major impacte de la pandèmia a les economies líders en Europa.

Són estimacions de l’informe Prevail & Prosper, elaborat per Colliers International sobre la base d’una enquesta a inversors globals en el sector immobiliari europeu, que es mostren majoritàriament optimistes sobre l’evolució del mercat d’inversió immobiliària en els propers mesos. De fet, el 95% dels inversors consultats espera que el mercat es recuperi al llarg de l’any vinent.

A més, l’informe de Colliers revela que el capital alemany, suís i francès s’ha mantingut particularment actiu a la regió EMEA (Europa i Orient Mitjà) tot i el Covid-19, mantenint alts fluxos interregionals. Londres i París tampoc es veuran afectades en els fluxos d’inversió immobiliària, tot i les incerteses de mercat, “la qual cosa ofereix una gran oportunitat per adquirir actius en mercats core que estan experimentant una correcció de preus”, apunten des de Colliers.

“Alemanya i Països Nòrdics es beneficien d’entorns macroeconòmics i polítics més estables, i les seves ciutats, de grandària mitjana, amb solucions alternatives de transport, baixos riscos de cancel·lació de contractes d’arrendament i estrictes condicions d’oferta i demanda, es posicionen al capdavant de la recuperació en el mercat europeu “, assenyala l’informe.

“Durant el tercer trimestre, la confiança i la liquiditat en els mercats han millorat, amb transaccions més importants a Europa. A l’entrar en l’últim trimestre del l’any, esperem veure un augment en els volums, a mesura que els inversors busquin desplegar la seva liquiditat abans de el tancament de l’exercici i els venedors incrementin la seva confiança “, afirma Richard Divall, director de Cross-Border Capital Markets per EMEA a Colliers International.

Logística i residencial resisteixen

Al repassar l’evolució del mercat d’inversió immobiliària per sectors, l’informe de Colliers constata que la logística i la inversió residencial s’han mostrat com els sectors més resistents, mantenint alts nivells d’inversió. Colliers estima que al setembre s’han posat al mercat més de 3.000 milions d’euros en portfolis logístics, alguns dels quals ja s’han tancat, amb valors que augmenten fins a un 20% per als actius principals.

D’altra banda, el volum d’inversió en oficines es va reduir en el segon i tercer trimestre, i els preus han començat a ajustar per la incertesa generalitzada sobre el paper que jugarà el teletreball en el futur de moltes empreses. “A partir del mes de setembre, mentre que els preus dels actius bàsics s’han mogut a la baixa només uns pocs punts percentuals, els valors de les oficines Core + i Value Add han disminuït fins a un 20% en les transaccions actives”, assenyala l’informe. No obstant això, Colliers creu que el paper de les oficines és vital per impulsar la facturació i l’economia, i no canviarà substancialment. Per tant, el preu dels actius i els lloguers no variaran significativament a la baixa en el llarg termini.

El comerç minorista i el sector hoteler, en canvi, s’enfrontaran a “desafiaments extrems”. En retail, molts operadors petits no sobreviuran en la seva forma actual i més es preveu un ajust sever per a aquests petits operadors a mesura que el mercat s’estabilitzi en els propers 12-18 mesos.

En el sector hoteler, de manera generalitzada, el RevPAR de 2019 s’ha vist greument afectat per la pandèmia i és probable que no es torni a nivells pre-Covid fins a finals de 2022, com a molt aviat, assenyalen des de Colliers International.