anunci patrocinat

El president de la Confederació Nacional de la Construcció (CNC), Juan Lazcano, ha reivindicat la inversió en construcció i infraestructures com “una de les claus” per recuperar l’economia de la crisi provocada pel coronavirus per la creació d’ocupació que suposa, donada la capacitat del sector per impulsar l’activitat econòmica i generar ocupació “.

Amb aquest objectiu, la patronal de les constructores ha instat al govern a arribar a un consens per desenvolupar un pla de reestructuració de les infraestructures i aprovar uns pressupostos generals de l’Estat que reforcin la inversió pública aprofitant la relaxació fiscal que permet la Unió Europea i les possibles ajudes comunitàries. A més, reclamen fórmules per recuperar la col·laboració públic privada.

Aquesta és la demanda que ha fet Lazcano durant la seva intervenció en la quarta jornada de la cimera empresarial ‘Empreses espanyoles liderant el futur’ organitzada per la CEOE, per a la reconstrucció de país després de la crisi econòmica provocada per Covid-19, un fòrum en el que avui s’han abordat les actuacions que s’haurien d’emprendre en matèria de construcció i promoció immobiliària.

Objectius de Desenvolupament Sostenible

El president de la CNC ha assegurat que després de deu anys d’ajust fiscal per culpa de l’anterior crisi financera i amb un dèficit inversor en infraestructures, inclòs el sector residencial, de més de 200.000 milions d’euros, cal “anticipar projectes d’inversió pública i facilitar la inversió privada “, no només per corregir aquest” dèficit “d’inversió sinó també per complir els objectius de desenvolupament sostenible.

“Aquesta crisi pot suposar una oportunitat per abordar la modernització i conservació d’infraestructures després de més de deu anys de consolidació fiscal, conciliant a més aquest objectiu amb el de desenvolupament sostenible”, va defensar el president de la CNC.

Pel que fa a les dotacions per construir, el dirigent de la CNC va xifrar en 157.000 milions el pla d’inversió en tot tipus d’infraestructures que es podrien realitzar. Entre les que va incloure el clavegueram en petites poblacions, instal·lacions de tractament d’aigua i el soterrament de vies en ciutats o centres de tractament de residus i mesures per millorar la situació de l’anomenada ‘Espanya buida’. A més, es va referir Lazcano a les carreteres verdes (amb la instal·lació de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics) l’articulació d’itineraris preferents per al transport de mercaderies, o la construcció de carrils bici i vies preferents per al transport públic a les ciutats.

Rehabilitació

En matèria d’habitatge, el president dels constructors es va centrar en la rehabilitació i en la necessitat de renovar el parc immobiliari, recordant que a Espanya “hi ha 10 milions d’edificis i només un 5% estan construïts d’acord amb el reglament tècnic d’eficiència energètica “.

La proposta de les constructores per rehabilitar els edificis en eficiència energètica seria la de dedicar 2.000 milions d’euros de diners públics a l’any amb l’objectiu d’aconseguir “120.000 habitatges rehabilitats anualment el que generaria una activitat econòmica de 52.000 milions”.