anunci patrocinat

El mercat hipotecari segueix patint els efectes del confinament provocat pel coronavirus. Segons les dades de l’INE, a l’agost es van inscriure en els registres de la propietat 19.825 préstecs per a la compra d’habitatge, un 3,4% menys interanual i gairebé un 24% menys que al juliol.

Es tracta de la xifra més baixa des de juliol de 2016 i que eleva el descens acumulat de l’any de la formalització de préstecs fins al 10%. Tanmateix, no podem oblidar que aquests números encara recullen les operacions signades davant notari en les setmanes de desescalada i que tot apunta que en els pròxims mesos tornaran a produir-se números positius. Segons els notaris, en el vuitè mes de l’any la signatura de préstecs ha repuntat a un 6% interanual. Millora que es reflectirà en les pròximes estadístiques de l’INE.

El que també ha caigut a l’agost és el tipus d’interès mitjà dels préstecs, que s’ha situat en un 2,49% i s’acosta de nou als mínims històrics d’abril i maig (2,48%). Al juliol, el tipus mitjà s’ha situat en el 2,54%.

Les hipoteques fixes, per la seva banda, mantenen el seu pes en el mercat i segueixen rondant el 50% de les noves operacions. És a dir, pràcticament una de cada dues noves hipoteques que se signen són a tipus fix.

El que sí que ha crescut és l’import mitjà que presten els bancs als clients per a la compra d’habitatge. A l’agost, es va situar al voltant de 134.700 euros, el que llança un increment del 4% interanual i d’un 8,6% en el que portem d’exercici.

Dades per CCAA

Com és habitual, les regions que aglutinen la major part de les hipoteques inscrites en els registres de la propietat són les més poblades. Segons l’INE, el rànquing d’agost està liderat per Andalusia (3.689), seguida de la Comunitat de Madrid (3.059) i Catalunya (2.787). A l’altre costat de la taula es troben Cantàbria, Navarra i la Rioja, amb menys de 200 operacions cadascuna.

En canvi, si mirem en quines comunitats es presta més capital per a la constitució d’hipoteques sobre habitatges, el número u és Madrid (amb 633.100.000 d’euros), seguida de Catalunya (451,0 milions) i Andalusia (416,8 milions).

Tot i que el conjunt d’Espanya acumula un descens del 10% en les hipoteques registrades en els vuit primers mesos de l’any, la majoria de les autonomies registren pujades interanuals, sent les alces de la Rioja (135%) i de les Canàries (gairebé un 56%) les més destacades. No obstant això, el fort descens de les regions on es signen més operacions llasta el resultat del conjunt de país.

A Catalunya i Comunitat Valenciana, per exemple, les hipoteques registrades acumulen un descens superior al 23%, mentre que a Madrid, Andalusia i el País Basc baixen una mica més d’un 6%. Balears és l’altra autonomia en negatiu, amb una caiguda superior a el 5% en els vuit primers mesos de l’any.

Info de Idealista