anunci patrocinat

El mercat de l’habitatge viu un període d’adaptació a la situació actual provocat per la pandèmia del coronavirus. Les transaccions han caigut un 20% fins a l’octubre, segons les últimes dades publicades per l’INE. També, i segons l’anàlisi d’idealista / data corresponent a el tercer trimestre del 2020, a Espanya ha augmentat el temps en què es triga a vendre un habitatge a sis mesos de mitjana. Els extrems es poden apreciar en els menys de tres mesos de permanència en el mercat de les cases en les ciutats de Granada, Barcelona o Saragossa a arribar a superar l’any en venta a altres capitals com Lugo, Palència o Zamora.

Ara, l’Associació d’Agents Immobiliaris de Catalunya (AIC) i el Col·legi Oficial d’Agents de la Propietat Immobiliària de Barcelona han presentat un estudi on afirmen que la majoria dels agents de la propietat immobiliària aconsegueix tancar la venda de cases als tres mesos des que rep la nota d’encàrrec. Durant aquest període de la propietat a la venda, gairebé el 50% realitza una mitjana d’entre cinc i 10 visites a l’immoble abans de vendre-ho, segons es desprèn de l’enquesta.

“En un període de crisi com el que vivim, comptar amb la visió d’un API pot resultar decisiu tant per al comprador com per al venedor d’un actiu immobiliari”, destaca Anna Puigdevall, directora general de l’AIC. “El ‘timing’ en el procés de compravenda i en la presa de decisió són fonamentals per aconseguir estalviar el màxim temps i diners possibles, sobretot en un moment en què tot canvia a molta velocitat”, comenta.

Entre les altres dades que aporta l’estudi, s’afirma que el temps de reposició de l’habitatge, és a dir el període que passa des que s’adquireix la propietat fins que torna a el mercat de compravenda, es troba en 17,5 anys.

A més, comenta que dels més de 1,3 milions d’immobles que estan en el mercat, entre habitatges, locals, oficines, etc., el 85% d’ells es troben a la venda i l’altre 15% s’ofereix en arrendament. Un 80% són comercialitzats per agències immobiliàries, un altre 14% són anunciats per particulars i el 6% restant és ofert per les entitats bancàries i ‘servicers’ immobiliaris.