anunci patrocinat

La mesura adoptada pel govern de la Generalitat per, mitjançant un decret llei, reduir al 50% el preu dels lloguers dels locals comercials tancats forçosament per la pandèmia si no hi ha acord entre el llogater i el propietari ha portat a diverses associacions professionals del sector a Catalunya a sol·licitar de forma conjunta a les administracions una compensació per afrontar la mesura d’aquests ingressos.

En una carta que signen l’Associació d’Agents Immobiliaris de Catalunya; Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària de Barcelona i Província; Consell Català de Col·legis d’Agents de la Propietat Immobiliària; Consell General de Cambres de la Propietat Urbana de Catalunya; Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona-Lleida; Consell de Col·legis Territorials d’Administradors de Finques de Catalunya; Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona-Lleida (CAFBL) i l’Associació de Promotors i Constructors d’Edificis de Catalunya (APCE), s’insta el govern que adopti mesures per compensar les pèrdues d’aquests lloguers.

Les entitats signants han demanat a l’administració catalana mecanismes compensatoris perquè no hagin de ser les empreses i els propietaris privats els que “assumeixin, de nou, les conseqüències d’una situació que també els afecta”.

“Considerem que el sector públic hauria d’establir els mecanismes adequats per compensar els propietaris per aquesta rebaixa de lloguer, recordant que una gran majoria d’aquests són petits tenidors o estalviadors”, assenyalen.

“És evident que ens trobem davant d’una situació sanitària absolutament excepcional i que les mesures adoptades per frenar els contagis, relatives al tancament temporal de determinat tipus d’establiments, poden derivar en conseqüències econòmiques dramàtiques”, apunten les associacions immobiliàries, que veuen necessària l’actuació de l’Administració per afrontar la situació. Encara demanen que no s’oblidin dels propietaris al prendre aquestes mesures.

desequilibri

“Les entitats signants d’aquest document, que agrupen gran part de el sector immobiliari, entenem que l’Administració Pública ha d’actuar per aconseguir que es produeixi el menor impacte econòmic possible en les empreses que estiguin afectades. No obstant això, volem deixar patent, una vegada més, la nostra preocupació davant el fet que hagin de ser les empreses i els propietaris privats els que, de nou, assumeixin les conseqüències d’una situació de la qual també són afectats “, diu el comunicat.

Els representants del sector immobiliari consideren que “es produeix un desequilibri” amb aquesta mesura, “atès que aquests propietaris hauran de continuar assumint la totalitat de les despeses, impostos i préstecs hipotecaris que afecten directament als locals”.

És per això que demanen una compensació per propietaris dels locals que es vegin obligats a reduir les seves lloguers, tot i que els professionals immobiliaris destaquen que “des de l’inici de la situació de pandèmia sanitària en la major part dels casos, s’ha produït una mediació entre les parts, i de forma voluntària s’han arribat a acords entre arrendataris i propietaris per a una rebaixa o moratòria temporal de la renda del lloguer “.