anunci patrocinat

El deteriorament de la situació econòmica generada pel Covid, la previsible liberalització al sector urbanístic que preveu introduir la nova Llei de Sòl de la Comunitat de Madrid, i els avantatges que suposa l’adquisició d’un habitatge en règim de cooperativa, han multiplicat l’interès dels espanyols per aquesta modalitat de compra. Almenys això és el que ha detectat Libre Gestión de Proyectos, que assegura que l’interès pels habitatges en cooperativa ha crescut un 82% en el segon trimestre.

“Des de l’1 d’abril, hem detectat un increment proper a el 82% de persones interessades per comprar un habitatge en règim de cooperativa”, ha afirmat Miguel Palmero, director general de Libre Gestión de Proyectos, companyia especialitzada en la gestió de cooperatives i que ja ha lliurat més de 4.000 habitatges en aquest model.

Segons aquesta gestora de cooperatives, “quatre mesos després d’haver conclòs l’etapa més estricta del confinament, el que semblava una moda, es confirma com a tendència. Els compradors d’habitatge han canviat les seves preferències, i les noves possibilitats de la feina en remot ho fan cada vegada més fàcil. Els nous compradors volen estrenar casa i prioritzen l’espai -tant l’interior com l’exterior- i altres aspectes com la llum o les zones comunes, a la ubicació “. Davant d’aquesta situació, “les cooperatives d’habitatge estan vivint una situació similar a la viscuda en 2008/2013, quan Espanya va viure el seu últim boom pel que fa a construcció d’habitatge en règim de cooperativa” afegeix Palmero.

principals avantatges

Des de Libre Gestión de Proyectos es recorden quins són els principals avantatges d’adquirir habitatge sota aquest model. Assenyala que suposa “un estalvi econòmic important (al voltant del 15% / 20%) enfront de la compra d’habitatge convencional, ja que s’elimina el marge de promotor. Es tracta d’una fórmula sense ànim de lucre i, per això, una de les més atractives quan no es disposa d’un gran capital inicial, com és el cas de gent jove que accedeix al seu primer habitatge “.

Els beneficis fiscals són altres dels avantatges que la gestora apunta, informant que “actualment només les cooperatives d’habitatges de protecció oficial estan exemptes de l’Impost d’Actes Jurídics Documentats (AJD), de tots els actes d’aquest tipus. El que suposa un estalvi molt important en els costos. I en alguns municipis té reduïda la quota de l’IAE (Impost d’Activitats Econòmiques) “.

A més, la gestora ressalta que aquest règim suposa un “major poder de decisió a l’hora de personalitzar habitatges i adaptar-les als gustos dels compradors”. Recorda que “una cooperativa és una societat amb personalitat jurídica pròpia constituïda per persones que volen adquirir un habitatge i s’uneixen per accedir-hi mitjançant l’autopromoció”, el que “els atorga d’una participació imprescindible i decisiva en tot el procés de la promoció “.

Finalment, Palmero destaca la “seguretat jurídica que proporciona la Llei estatal de Cooperatives 27/1999 de 16 de juliol, així com el de la Llei de Cooperatives de la Comunitat Autònoma on la cooperativa desenvolupi la seva activitat, amb controls i garanties superiors fins i tot als d’una promoció immobiliària privada.