anunci patrocinat

Un estudi sobre el perfil del potencial comprador d’habitatge després de la pandèmia revela que està representat majoritàriament per dones (52%) i té de mitjana 40 anys, és de classe mitjana i viu amb la seva parella i fills. L’informe “Mig any de pandèmia: impacte en el sector immobiliari”, elaborat per Fotocasa, també destaca que en el 56% dels casos són dones que tenen entre 25 i 34 anys, rang d’edat en què es troba el 30% dels potencials compradors d’habitatge.

“La participació de la dona en el sector immobiliari és més alta que la dels homes i després de la pandèmia el potencial comprador d’habitatge està representat majoritàriament per dones”, assenyala Anaïs López, directora de Comunicació de Fotocasa.

“És molt important no perdre de vista a aquests futurs potencials compradors perquè part de la recuperació i el dinamisme del mercat immobiliari estarà a les mans. És clar que, a causa de la situació actual provocada per la crisi de coronavirus, molts espanyols han decidit posposar la compra d’habitatge per més endavant, però ha sorgit un altre grup igualment major d’espanyols que es planteja incorporar-se al mercat immobiliari, quan abans de la pandèmia ni ho estaven pensant “, explica Anaïs López.

Pel que fa a la seva situació de convivència d’aquest potencial comprador d’habitatge, hi ha dos perfils que destaquen de manera clara: els que viuen amb parella i fills (30%) o els que viuen encara amb els seus pares (27%, dos punts més que al febrer). És a dir, els joves que abans de l’arribada del coronavirus tenien plans d’emancipar mitjançant la compra d’un habitatge, continuen amb la seva idea, encara que no estiguin buscant en aquest moment.

Aquestes persones que no estan buscant, però es plantegen comprar en els propers cinc anys, han pres la decisió d’ajornar l’operació més endavant, principalment, per la seva situació econòmica i laboral (35%) i per no tenir prou diners estalviats (34% ).

Dones solteres demanen més habitatges

A més, els informes de Fotocasa Research aborden també com és el solter demandant d’habitatge a Espanya i es veu que clarament està representat també majoritàriament per dones (64% enfront d’un 36% d’homes), entre 25 i 34 anys (48%) , de classe mitjana (28%) i que busca emancipar perquè encara viu amb els seus pares (56%). I el lloguer és la fórmula escollida per 7 de cada 10 solters.

Les persones solteres -excloent d’aquest grup als que tenen parella de fet i als que conviuen de forma estable amb la seva parella, encara que no s’hagin casat- són les que més interactuen en el mercat de l’habitatge. En els últims 12 mesos, un 32% dels solters majors de 18 va realitzar alguna acció en el mercat. Aquesta xifra és cinc punts percentuals més elevada que la que obté el conjunt de la població major de 18 anys (27%).

“És important que hi hagi producte atractiu al mercat per aquest perfil de comprador o arrendatari ja que representen un percentatge elevat dels actius en el mercat immobiliari”, comenta la directora de Comunicació del portal, que també subratlla que “els solters són molt més actius en el mercat de lloguer, encara que tenen una major intenció de compra a futur que la resta de la població “.

“Per això, cal que hi hagi productes financers específics per a gent que vol fer front a la compra d’habitatge en solitari ja que també ells van a representar una part important de la recuperació i el dinamisme de el sector immobiliari en els propers mesos i anys” , afegeix Anaïs López.

Les seves accions tenen més dos trets distintius. D’una banda, la incapacitat de concretar en operacions les seves recerques: un 10% dels solters majors de 18 anys han buscat habitatge per comprar sense èxit en l’últim any; un altre 9% ha intentat llogar una casa sense aconseguir-ho.

D’altra, la seva aposta majoritària per l’arrendament: els solters que busquen només en el mercat de lloguer (58%) són el doble que els que busquen únicament en el de compravenda (29%). Hi ha, a més, un 13% d’ells que participa en tots dos mercats. Per fer-se una idea: entre els casats les proporcions pràcticament s’inverteixen, amb un 56% dels demandants buscant per comprar i un 33% pretenent llogar.