anunci patrocinat

Els governs de totes les comunitats autònomes estan duent a terme reunions per recompondre les seves ciutats. A Catalunya, divendres passat es van reunir tots els partits en el Ple de Reconstrucció del Parlament per debatre sobre les diferents propostes dels partits de cara a posar fi a la crisi que ha deixat el covid-19. En Comú-Podem va presentar un pack de quinze propostes en matèria d’habitatge elaborades per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) i altres entitats englobades en el grup promotor de la Llei 24/2015, que va rebre la negativa de PP, PSOE, ERC, Ciutadans i JXCat.

“Des del Grup Promotor de la Llei 24/2015 de mesures urgents contra els desnonaments es va elaborar un document on es fa una anàlisi de la situació i es proposen mesures d’emergència i estructurals per fer front a la crisi sanitària que està posant al descobert les deficiències que ja patia la nostra societat “, expliquen des de l’organització.

Sota aquesta premissa, Susana Segòvia Sánchez, diputada de Catalunya a Comú-Podem, va presentar aquest pla de quinze mesures que abanderaven, sobretot, acabar amb els desnonaments, regular el preu dels lloguers a Catalunya i prohibir la desviació dels habitatges al turisme .

Les quinze mesures frustrades de la PAH que no van convèncer el Parlament de Catalunya estaven dividides en dos blocs: d’urgència i estructurals. Entre les d’urgències es troben:

L’aplicació immediata d’un pla de xoc per posar la taula d’emergència a zero i tenir cura de les persones que malviuen en pensions i al carrer, garantint un reallotjament digne i adequat “.

Sancionar als grans propietaris que no estan oferint lloguers socials obligatoris. Pla d’inspeccions i recursos urgents per obrir tant expedients sancionadors com incompliments de la norma que es detectin.

Actualitzar el protocol de comunicació de desnonaments del TSJC i el Departament de Justícia, ja que és de l’any 2013 i obvia la regulació establerta per la Llei 24/2015 a nivell català o pel RDL 7/2019 a nivell estatal.

Ocupacions o accés precari i sense títol a l’habitatge després d’un desnonament o davant la manca d’alternatives de reallotjament. Desenvolupar un pla integral de suport psicològic per a les persones que han patit un desnonament o estan amenaçades de desnonament.

Activa ajudes de lloguer de forma permanent i amb recursos suficients per cobrir tota la demanda, i no basant-se convocatòries. Facilitar peticions telemàtiques de documentació.

A aquestes mesures, la PAH suma altres estructurals que incideixen, directament, en la propietat privada amb peticions com “exercir de manera efectiva la cessió obligatòria d’habitatges buits vigent des de febrer de 2019”; “Ampliació substancial de parc assequible de Catalunya ampliant la mesura de l’30% de VPO obligatori per a noves promocions de Barcelona a altres ciutats de la comunitat autònoma o fomentar les cooperatives d’habitatge”; “Modificar llicències de pisos turístics perquè passin a el mercat de lloguer permanent i no temporal” “aplicar una política fiscal, impositiva i sancionadora per a garantir el dret a l’habitatge”.